این واژه برای میوههایی بهکاربرده میشود که خشکشده و خشک شدن آنها بهصورت طبیعی و یا با کمک دستگاههای صنعتی به شکل مصنوعی صورت میگیرد. خشکبار دارای مزایای زیادی هستند. ازجمله این مزایا ماندگاری طولانیمدت آنها، حجم کمتر و جابجایی راحت آنها است. به دلیل داشتن مواد مغذی زیادی که در خشکبار وجود دارند، این دسته از مواد غذایی دارای خواص زیادی هستند. پس بهتر است با لیست انواع خشکبار آشنا شویم.
به طوریکه در کلیه این محصولات کربوهیدرات و فیبر مختلف وجود دارند. بهطورکلی خشککردن انواع محصولات خشکبار به این دلیل انجام میشود که جلوی فاسدشدن آنها گرفته شود و بتوان آنها را در طول سال استفاده کرد. بهگونهای که تمام خواص خشکبار نیز باقی خواهد ماند. برای خشککردن محصولات خشکبار از روشهای مختلفی استفاده میشود.
برخی از محصولات با قرار گرفتن در زیر نور مستقیم آفتاب خشک میشوند که در اصطلاح به این روش خشککردن طبیعی گفته میشود. اما برخی دیگر از محصولات لازم است که با کمک دستگاههای خشککن و مایعات مکمل و گازها خشک شوند.
در لیست انواع خشکبار میتوان به انواع کشمش اشاره کرد. برای خشککردن آنها از فرآیند طبیعی و مصنوعی خشککردن به شکل ترکیبی استفاده میشود. کشمشها شامل انواع کشمش پلویی، کشمش پیکامی و کشمش سبز هستند.
میتوان گفت که خشک شدن خرماها بهطور طبیعی صورت میگیرد. از انواع خرمای خشک میتوان به خرمای زاهدی، کبکابی، مضافتی و خرمای پیام اشاره کرد.
انواع میوه خشک از دیگر محصولاتی هستند که در لیست انواع خشکبار قرار دارند. از طریق خشککردن میوههای تازه میتوان میوههای خشک را درست کرد. میوههایی مثل موز خشک، هلوی خشک، آناناس خشک، کیوی خشک و پرتقال خشک از انواع میوه خشک هستند.
توتهای بسیار متنوعی در دنیا وجود دارد. به دلیل اینکه توت تازه ماندگاری بسیار کمی دارد، آن را خشک میکنند و بهصورت فله و بستهبندیشده میتوان آن را خریداری کرد. از انواع توت خشک میتوان توت سفید، توت سیاه و غیره را نام برد.
انواع انجیر از محصولاتی هستند که در لیست انواع خشکبار قرار میگیرند. انجیرها نیز بهمنظور ماندگاری بالا مانند سایر میوهها خشک میشوند. انجیرهای موجود در بازار ازنظر رنگ شامل دو نوع انجیر سفید و انجیر سیاه هستند.
ازجمله محصولات پرطرفداری که در لیست انواع خشکبار قرار دارد آلوهای خشک هستند. آلوی شوقان، آلوی ترش و آلوی بخارا از مهمترین نمونههای آلو به شمار میآیند.
برگه زردآلو و برگه قیسی از انواع برگهها هستند که برای تولید آنها از روش خشککردن هلوی تازه و زردآلوی تازه استفاده میشود. این محصول با روشهای مختلفی و ی فرآیندهای گوناگون تهیه میشود.
محصولات خشکبار برای سلامتی بدن بسیار مفید هستند. در بسیاری از آنها فیبر زیادی وجود دارد که برای تنظیم کردن دستگاه گوارش و رودهها بسیار سودمند هستند. همچنین مصرف خشکبارها به هضم غذا کمک زیادی میکند. بسیاری از نمونههای خشکبار دارای مواد مغذی مثل مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانها و چربیهای اشباعنشده و سالم هستند.
با مصرف آنها میتوان به بهبود عملکرد قلب و عروق و همچنین افزایش عملکرد مغز یا تنظیم قند خون و کاهش فشارخون کمک کرد. استفاده از انواع خشکبار تأثیر زیادی در کاهش کلسترول و پیشگیری از بروز انواع سرطانها دارد. خشکبارها به دلیل داشتن فسفر سرشار در ساخت استخوانها و دندانها بسیار مؤثر هستند.
وجود منبع سرشار از منیزیم در آنها موجب شده است تا مصرف انواع خشکبار برای ایجاد تعادل در عملکرد ماهیچهها و اعصاب سودمند باشد. وجود اسید لینولنیک در دانههای خشکبار موجب شده تا مصرف این دانهها برای سلامت پوست و ایجاد تعادل هورمونی مفید واقع شود.
آجیلها درواقع دانههای مغذی هستند که ازجمله آنها میتوان به پسته، بادام و فندق اشاره کرد. ولی در رابطه با خشکبار باید گفت که محصولاتی هستند که پس از خشک شدن آنها را استفاده میکنند. از انواع خشکبار نیز میتوان میوههای خشک را نام برد. چون پس از برداشت کردن آجیلها برای ماندگاری بالاتر آنها را خشک میکنند، درواقع میتوان گفت آجیلها نیز جزئی از خشکبار به شمار میآیند.